LASOPLEIDINGEN

In opleiding tot TIG-lasser

TIG Academy biedt erkende lasopleidingen aan voor TIG-lassen in Nijmegen. Onze lasschool onderscheidt zich van andere lasscholen doordat we enkel in kleine groepen lesgeven (maximaal 6 deelnemers), en gebruik maken van uniek 3D videomateriaal. Hiermee proberen we de theorie van het lassen niet alleen meer begrijpelijk te maken, maar ook leuker. Onze lasschool kenmerkt zich door een laagdrempelige sfeer waarbij veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

 

Als je geïnteresseerd bent in TIG-lassen kunt je bij TIG Academy een erkende lasopleiding volgen. Voor TIG-lassen zijn er vier verschillende niveaus: niveau 1 t/m 4.

Niveau 1 is het laagste niveau is, en niveau 4 het hoogste niveau.

Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst.

Voor niveau 1 t/m 3 heb je de keuze uit het lassen van drie verschillende materiaalsoorten: staal (s235), roestvaststaal (RVS) of aluminium. Bij niveau 4 las je alle drie deze metalen.

 

  • Niveau 1: toegankelijk voor iedereen
  • Niveau 2: een diploma TIG-lassen niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 3: een diploma TIG-lassen niveau 2 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 4: een diploma TIG-lassen niveau 3 is verplicht

 

Wanneer je nog geen ervaring hebt met TIG-lassen kun je het beste beginnen met het lassen van staal op niveau 1. Mocht tijdens de opleiding blijken dat dit heel goed gaat, dan kun je zonder diploma van niveau 1, tussentijds doorstromen naar niveau 2.

 

Lasdiploma behalen

Bij TIG Academy worden de examens van de lasopleidingen afgelegd door het Nederlands Lasinstituut. Het examen bestaat uit een theorie- én een praktijkexamen. Bij positief resultaat ontvangt de kandidaat een diploma voor de uitvoering van laswerkzaamheden in geheel Europa.

De Examencommissie van het Nederlands Lasinstituut heeft voor de lasexamens reglementen opgesteld waarin staat waaraan je moet voldoen. Hierin staat precies wat er van je wordt verwacht. Zo wordt beschreven hoe het examenwerkstuk eruit moet zien, en hoe het examen wordt afgenomen en beoordeeld.

Download hier het examenreglement TIG-lassen.

Bij niveau 1 komt het soms voor dat het niet lukt om te slagen voor het theorie examen. In dat geval kan TIG Academy je aanmelden voor alléén een praktijkexamen. Je hoeft dan geen theorie examen te doen. Als je vervolgens slaagt voor je praktijkexamen, krijg je een praktijkverklaring. Doe je binnen twee jaar alsnog theorie-examen en slaag je daarvoor, dan kun je je praktijkverklaring omwisselen voor een diploma.

 

De eerstvolgende opleidingsmogelijkheden zijn van:

  • 24 mei t/m 19 juli 2024. Dit zijn 8 lesdagen op de vrijdag van 9:00u - 16:00u + één examendag.
  • 28 augustus t/m 16 oktober 2024. Dit zijn 8 lesdagen op de woensdag van 9:00u - 16:00u + één examendag.

Geïnteresseerd om in opleiding te gaan tot lasser?

Laat je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.